Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropské Kundaliní

Bojujeme na všech frontách. Kdesi za hranicemi našeho státu se píši dějiny, které ovlivní naše děti. Rozpočet EU na období 2021-2027 a Dublin IV. 

My mezitím, už půl roku nemáme vládu s důvěrou a pokud se podaří sestavit vládu, která důvěru ve Sněmovně dostane bude mít prakticky tři roky na to, aby sliby proměnila v činy. Podle mě, jsou i čtyři roky málo. Tři jsou tak vhodné k obsazení pozic. Na EU teď nikdo nemá čas.

Finanční rámec chce Evropská komise představit 2. května 2018. Tento rozpočet chce přesunout finance na nové priority: obrana, ochrana hranice, migrace a rozvojová pomoc a také výzkum. Často slyšíme, že peníze by měly být propojeny s přerozdělováním uprchlíků. Slyšíme to tak často, že se prostěnedá věřit těm pár hlasům, které to popírají. Zajímavostí je, že rozpočet se plánuje schválit do voleb do Evropského parlamentu…asi proto, aby to nemohlo být tématem voleb a aby se pojistilo, že nové uspořádání, které by mohlo mít jiné smýšlení, nesmetlo některé záměry pod stůl. K návrhu se vyjádří členské státy, které zasedají v Radě Evropské Unie a pak musísouhlasit i Evropský parlament.

Rada reprezentuje členské státy – tzn. měla by a jejím úkolem je hájit národní zájmy.

Evropský parlament (stejně jako Komise) – jsou nadnárodní orgány a zastupují zájmy EU jako celku.

A jak to, tak bývá všechno se vším souvisí.

Dublinský systém

Setkávám se s otázkou, proč Dublin a co to vlastně je. 

Když Evropská unie přiznala, že migraci nezvládá, což bylo již v roce 2013, vznikla jako snaha o reakci tzv. Dublinská úmluva, která je ve skutečnosti Nařízení Evropského Parlamentu a Rady(č. 604/2013 ze dne 26. června 2013 – znám rovněž po pojmem Nařízení Dublin III). Týká se členských států EU a dále Norska, Islandu, Lichtenštejnska a Švýcarska. Toto platí dodnes. Podle něj se počítalo s přerozdělováním migrantů podle kvót. 

Postupem času se dospělo k názoru že: „Nedávné zkušenosti však ukázaly, že masivní nekontrolovaný příliv migrantů nadměrně zatěžuje azylové systémy členských států, což čím dál častěji vede k porušování pravidel. Tento problém se nyní začíná řešit: usiluje se o získání opětovné kontroly nad aktuální situací za použití současných pravidel pro schengenskou správu hranic a azyl, jakož i prostřednictvím posílené spolupráce s klíčovými třetími zeměmi, zejména Tureckem. Tato situace však odhalila zásadnější nedostatky našich pravidel týkajících se azylu, jež oslabují jejich účinnost a nezajišťují udržitelné sdílení odpovědnosti; tím je nyní třeba se zabývat.“ Takto hovoří Důvodová zpráva z roku 2016. Sama EU přiznává masivní nekontrolovatelný příliv migrantů. Jen u nás někteří politici, nám tvrdí, že máme být v klidu.

A tak se připravil nový návrh, a to Dublin 2.0 (známe více pod pojmem Dublin IV). Návrh byl přijat 19. 10. 2017 Výborem EU pro občanské svobody a měl být Evropským parlamentem projednán v listopadu 2017. A protože se objevil tlak lidí z různých zemí a politici dostali mírný strach z reakce jejich voličů, tak jednání bude ještě pokračovat. 

Dublin IV. 

Ten tlak je velmi důležitý, ale abychom nebyli ovlivnění některými výroky milovníků Evropské unie a jejich smýšlením „S Evropskou unií na věčné časy a nikdy jinak!" (asi vám to něco připomíná), musíme znát podstatu.

Dublinem IV. nám chce EU zavést automatický přerozdělovací mechanismus imigrantů (do výpočtu by měly být zahrnuty faktory HDP a počet obyvatel daného státu). Pokud ovšem některý členský stát odmítne přijmout přiděleného žadatele na své území, omezí se mu přístup k finančním prostředkům EU a veškerým fondům. Ale to není vše. Držme si klobouky jedeme dál… Za každého imigranta, kterého nám přidělí, budeme odpovědni ve smyslu toho, že nesmí odejít po dobu 5-ti let. I po přidělení azylu pro něj nebude platit volný pohyb po Schengenském prostoru. Není to náhodou jedna z hlavních „bomba“ věcí na EU? Svoboda pohybu ne? Teď se to jako nehodí, tak na tu svobodu zapomeneme? 

Pro shrnutí uvádím podstatné zásady, které schválil výše uvedený Výbor EU pro občanské svobody:

1) Základním kritériem pro přidělení je vztah nebolinapojení na konkrétní zemi, tj. zkoumá se vztah - např. má zde rodinné vazby, studoval tady nebo zde již pracoval apod.2) Odpovědnost členského státu za migranta podle automatického distribučního “klíče”. 3) Přemísťovaní žadatelé si budou moci vybrat mezičtyřmi zeměmi, které aktuálně zpracovávají nejméně žádostí o azyl.

Jakmile žadatel o azyl přijede, připluje, přiletí do „země prvního příjezdu“, tak ta musí registrovat všechny žadatele o azyl a zkontrolovat otisky prstů oproti záznamům v příslušných evropských databázích, jako je například informační systém Europolu, a také pravděpodobnost, jestli žadatel má nárok na mezinárodní ochranu ještě před tím, než je převeden do jiné země EU.

Z výše uvedeného mi trochu vyplývá, děsivá přímá úměra, kdečlenské země budou mít povinnosti a migranti práva.

Každý, kdo si dovolí upozornit na problematiku, pojmenuje věci pravými jmény a důrazně se ohradí, je nazván extrémistou a xenofobem. Já to ale vnímám jako reálné nebezpečí. A bojím se.

Migrační vlna bude sílit, protože africké země nejsou zuboženéjen válkami. Problém je i ve stále se zhoršujících podmínkáchpro život, jako jsou klimatické změny nebo nedostatek vody. Prostě lidé z těchto zemí budou chtít pryč do země zaslíbené. A neziskové organizace se napakují na organizaci světové migrace. 

Je to pořád dokola a dějiny se jen opakují. Kdo si myslí, že v současné době válečný stav nemáme, hluboce se mýlí. Jde o válku ideologií a náboženství. Slyšíme, že jsme bezpečná země. Ale to, že se zvěrstva dějí mimo naše hranice, ještě neznamená, že se nás to netýká. Tak proč si to nechce naše reprezentace přiznat. Korán jasně stanovuje, že bez ohledu na naše přání, je válka existenční nutností. Je to válka genocidní. Válka absolutní.

Unie je ve spárech ekonomických zájmů. Valí na nás regulace, nařízení a vynucuje si zavádění norem v členských státech. Tak si zajišťují poslušnost a omezují konkurenci. V porobě jsme byli už ale mockrát! Kdo se brání musí být umlčen, nebo zdiskreditován… Kde už jsem toto slyšela...

Kundaliní znamená „pročištění vědomé pozornosti“, které je následováno  plně bdělým stavem vědomí. Přesně to bych doporučila všem, kteří mají výše uvedené nyní v rukou. 

Poslanecká sněmovna již k tomuto tématu usnesení přijala č. 80 ze dne 17. 1. 2018 (hlasování: přítomno 165/pro 163) – citace (bez opravy pravopisných chyb):

I. důrazně odmítá návrh komise na zavedení takzvaného korekčního přidělovacího mechanismu a na něj navázané finanční sankce, jež považuje za rozporný se zásadou subsidiarity; II. s odkazem na výše uvedené vyzývá vládu, aby při projednávání reformy Dublinského nařízení na úrovni Evropské unie usilovala o vypuštění korekčního přidělovacího mechanismuz textu návrhu a v krajním případě blokovala jeho celkové přijetí; III. zdůrazňuje, že odpovědnost za rozhodování v otázce azylu by nadále měly nést výhradně členské státy, které si v souladu se závazky plynoucími pro ně z mezinárodního a evropského práva sami stanovují podmínky pro poskytnutí mezinárodní ochrany na svém území; IV. apeluje na vládu, aby při vyjednávání v orgánech Evropské unie politicky prosazovala aplikaci jednomyslného rozhodování na úrovni Evropské rady v případě návrhu zásadních změn v oblasti azylové politiky; V. vyjadřuje podporu navrhovaným pozitivním změnám, které budou do budoucna zabraňovat zneužívání azylových systémů členských států Evropské unie, zejména pokud jde o zabránění druhotným pohybům a o rychlejší a akceschopnější realizaci návratové politiky v případě neúspěšných žadatelů o azyl. Zde je důležité téma, ne koryta ve vládě!

Autor: Markéta Kabourková | úterý 1.5.2018 16:25 | karma článku: 46,60 | přečteno: 2562x
  • Další články autora

Markéta Kabourková

Provoz a údržba 2021

Od zítřka 23. listopadu 2020 od 12:00 hodin až do 14. prosince 2020 do 17:00 hodin bude Národní sportovní agentura přijímat žádosti o dotaci v rámci Výzvy Provoz a údržba 2021.

22.11.2020 v 18:20 | Karma: 13,13 | Přečteno: 474x | Diskuse| Společnost

Markéta Kabourková

Můj klub 2021 II. aneb COVID a dotace

Dotace je poskytována na rok 2021 a v roce 2021 bude rovněž čerpána. Je možné, že situace bude ustálená a tréninky a kroužky naběhnou do normálního nebo alespoň normálnějšího režimu. Přesto jsme nyní v jiné situaci.

7.10.2020 v 12:35 | Karma: 20,28 | Přečteno: 372x | Diskuse| Společnost

Markéta Kabourková

Nový Můj klub

V návaznosti na diskuse s kluby a TJ u vás na místě, ale i v rámci telefonických kontaktů, jsem se rozhodla ucelit materiál k programu Můj klub 2021, který vyhlásila NSA a upozornit na novinky nebo problematická místa.

5.10.2020 v 9:20 | Karma: 21,30 | Přečteno: 814x | Diskuse| Sport

Markéta Kabourková

Sport - nedbalost či úmysl orgánu

Již římské právo znalo objektivní princip očekávaného jednání povinné osoby. Jednalo se o tzv. „bonus pater familias“, neboli jednání dobrého otce rodiny.

8.10.2019 v 12:54 | Karma: 31,27 | Přečteno: 681x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

Máslo na hlavě a ruce na prsou

Tak a je tady poslední den srpna. Jsme u konce prázdnin a čeká nás pohnutý podzim. Doufejme, že představitele „Milionu chvilek“ nenapadne demonstrativně roztrhat Zlatou bulu sicilskou, která nám potvrzovala právo na samostatnost.

31.8.2019 v 16:43 | Karma: 32,71 | Přečteno: 1091x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Nejlépe mě vystihuje moje motto:

"Příčinou krize je morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem." (T. Baťa)

Seznam rubrik