Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politika s.r.o. aneb podnikatelský záměr

Za 45 dnů jsou tady volby, za 110 dnů Vánoce. Některé politické strany a hnutí budou však mít Vánoce současně s volbami a nadité obálky s bankovkami jim nadělíme my, my občané, my voliči.

Díky aktuálnímu znění zákonů, mohou politické strany proměnit naše hlasy na peníze. Úprava způsobu financování politických stran a hnutí je v právním řádu potřebná. Měla by zamezit existenci takových subjektů, které se, bez reálného vlivu na politický život v ČR, zaměřují primárně na získávání státních příspěvků.

V době, kdy se volební kampaně z bilboardů (u dálnic :)), televizních a rádiových reklam přesouvají na internetové stránky, sociální sítě Facebook, Twitter a Instagram a vynaložené náklady se snižují, tak příspěvky od státu těm, co uspěli, se nemění. No co, dalo by se říci, ok, je potřebné, aby byla podpořena svobodná mezistranická soutěž, a tím zajištěna pluralita politických stran a zachována naše demokracie. Se vším tímto souhlasím až do chvíle, kdy zjistím, že někteří jedinci si na volebním systému, ale co hlavně na štědrém odměňování za získané hlasy a volebním výsledku, založili své podnikání a vypracovali podnikatelský záměr. Za vše mohou dva zákony. Prvním je zákon číslo 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích a druhým zákon č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky.

A nyní podnikatelský záměr

Principem podnikání v politice je získat jakoukoli formou, jakýmikoli sliby, prázdnými hesly, populismem naše hlasy. Programy (pokud vůbec jsou) jsou vesměs opsány, či „slátány“ z programů jiných stran. Zpravidla se jedná o jednoduchá chytlavá hesla. Výjimkou není marketing ve formě nadhodnocování počtu vlastních členů a sympatizantů. Vše s jediným cílem vyvolat u voliče dojem, že jsou silní, mají vliv, jsou odborníci na vše a vše také vyřeší. Cílem podnikatelského záměru, budu ho nazývat „Hnutí pro naše dobro“, je tedy získat co nejvíce hlasů, za ně co nejvíce peněz a příští čtyři roky mít ideálně kancelář a místo v Poslanecké sněmovně, ale možná ještě lépe v ní nebýt a pouze rozjímat a kritizovat. V případě postupu do sněmovny, těsně nad 5 %, je celý průběh skoro totožný s průběhem kdy se do sněmovny nedostanu, jen s tím rozdílem, že se o podniku více mluví a musíte ráno vstávat. Vše je postaveno na popularitě jedné či dvou osob a spoustě líbivých hesel, bez programu, bez odborníků, ale také bez ambice vládnout.

Každé podnikání potřebuje počáteční kapitál, kdy jako u správného podnikání, nás bude zajímat míra výnosu z kapitálu udávaná čistým výnosem v peněžních jednotkách za jeden rok z každé peněžní jednotky investovaného kapitálu.

Nejčastější formou výnosu z kapitálu je zisk a ten zde může být pohádkový.  Pro začátek postačí notebook, připojení k internetu a exhibice, nejlépe mírně kontroverzní, aby si volič všiml. Jakmile si všimne dostatek voličů, setkáte se na síti či osobně a je potřeba vyvolat u všech entuziasmus, aby „pro věc žili“ a byli ochotni přesvědčit ve svých městech tisícovku kolemjdoucích, aby jim podepsali petici s požadavkem, na vznik strany nebo hnutí.

A tady je již třeba být ostražitý. Neříkejte si, že vás podpis nic nestojí. Možná když podepisujete, tak máte pravdu, ale později budete muset tento podpis zaplatit spoustou peněz a ani si neuvědomíte, že jste k tomuto bizarnímu politickému podnikání přispěli i vy.

Postavení takových subjektů na „trhu“ po celou dobu bude stabilní, konkurence ve své podstatě žádná, ovšem odpovědnost rovněž žádná! A dostáváme se k finančnímu plánu, který je asi následující:

  1. Příspěvek na úhradu volebních nákladů činí 100 korun za každý získaný platný hlas (ustanovení   § 85 zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů), pokud strana získá alespoň 1,5 % platných hlasů v celé zemi. Tato procentuální hranice při běžné volební účasti v ČR odpovídá zhruba 80 tisícům hlasů (a tedy začíná na osmi milionech korun).
  2. Stálý příspěvek činí ročně 6 000 000 korun, pokud strana získala v posledních volbách do Sněmovny aspoň 3 % hlasů (ustanovení § 20 zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, ve znění pozdějších předpisů). Za každých dalších i započatých 0,1 % hlasů se výše ročního příspěvku zvyšuje o 200 tisíc korun až do 10 000 000 korun ročně za 5 či více procent hlasů.

Co plyne z toho, že „Hnutí pro naše dobro“, které získá ve volbách 3 % hlasů, získá za volební období 4 let minimálně 32 milionů Kč? Vzhledem k faktu, že se jedná vesměs o velmi štíhlé strany, ne-li doslova „One man show“, není rozpočet na příští čtyři roky ve výši 32 milionů Kč vůbec špatný. Ruku na srdce, kdo z vás měl v posledních čtyřech letech takový rozpočet za to, že kritizoval, nadával, vstával, kdy se mu zachce a vlastně o něm nikdo nic moc nevěděl? 

Co přinesly malé strany a hnutí typu Věci veřejné, Úsvit, SPO, Piráti, Zelení či další? Přinesli novou politickou kulturu? Prosadili něco zásadního? Jak se chovali ve sněmovně, ti co překročili 5% hranici? Ano, velmi zvláštně, neměli skoro žádný mandát, ale chtěli moc, výkonnou moc. Pokud se takové jednání posuzuje v občanském životě, tak je někdy nazýváno vydíráním. A ti co se do Poslanecké sněmovny nedostali a obdrželi příspěvek? No, tak o těch nevíme skoro vůbec nic, ti si žijí po dobu čtyř let svým vlastním životem a objeví se opět až před dalšími volbami. 

Ano, chci tím vším říci, že platíme podnikatelské plány některých, kteří nemají vážně zájem přispět k politické kultuře, diskusi a dobru této země, ale v zájmu vlastních výnosů se chovají povrchně a slíbí voliči úplně vše. Jedná se o nový trend v politickém podnikání, který zde v minulosti nebyl. Pod tíhou těchto faktů si jen odpovězme na otázku, zda má smysl volit tyto neviditelné business hnutí či strany. Ač se nám tradiční strany na pravici či levici, v mnohém nelíbí, tak jsou dlouhodobými nositeli myšlenek, jsou v nich soustředěny „elity“ (které sice nemáme, ale takto se vesměs cítí) této země. Nikdo z nás s tímto systémem nic nenadělá a řeči o změnách jsou skutečně jen populistické řeči s cílem získat váš hlas. Každé volby to někdo zkouší, už od roku 1990, ale vždy to dopadne stejně. Jen v minulosti nenašli rádoby politici takovou „odvahu“ udělat si z politiky výnosný podnik. Proto chci jen říci, přemýšlejte! Přemýšlejte nad tím, komu v říjnu dáte svůj hlas, aby měl smysl pro celý stát, a nejen pro několik jednotlivců.

Přeji šťastné, veselé a (ne)štědré volby…. :)

Autor: Markéta Kabourková | úterý 5.9.2017 16:24 | karma článku: 46,82 | přečteno: 2352x
  • Další články autora

Markéta Kabourková

Provoz a údržba 2021

Od zítřka 23. listopadu 2020 od 12:00 hodin až do 14. prosince 2020 do 17:00 hodin bude Národní sportovní agentura přijímat žádosti o dotaci v rámci Výzvy Provoz a údržba 2021.

22.11.2020 v 18:20 | Karma: 13,13 | Přečteno: 475x | Diskuse| Společnost

Markéta Kabourková

Můj klub 2021 II. aneb COVID a dotace

Dotace je poskytována na rok 2021 a v roce 2021 bude rovněž čerpána. Je možné, že situace bude ustálená a tréninky a kroužky naběhnou do normálního nebo alespoň normálnějšího režimu. Přesto jsme nyní v jiné situaci.

7.10.2020 v 12:35 | Karma: 20,28 | Přečteno: 372x | Diskuse| Společnost

Markéta Kabourková

Nový Můj klub

V návaznosti na diskuse s kluby a TJ u vás na místě, ale i v rámci telefonických kontaktů, jsem se rozhodla ucelit materiál k programu Můj klub 2021, který vyhlásila NSA a upozornit na novinky nebo problematická místa.

5.10.2020 v 9:20 | Karma: 21,30 | Přečteno: 814x | Diskuse| Sport

Markéta Kabourková

Sport - nedbalost či úmysl orgánu

Již římské právo znalo objektivní princip očekávaného jednání povinné osoby. Jednalo se o tzv. „bonus pater familias“, neboli jednání dobrého otce rodiny.

8.10.2019 v 12:54 | Karma: 31,27 | Přečteno: 681x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

Máslo na hlavě a ruce na prsou

Tak a je tady poslední den srpna. Jsme u konce prázdnin a čeká nás pohnutý podzim. Doufejme, že představitele „Milionu chvilek“ nenapadne demonstrativně roztrhat Zlatou bulu sicilskou, která nám potvrzovala právo na samostatnost.

31.8.2019 v 16:43 | Karma: 32,71 | Přečteno: 1091x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Nejlépe mě vystihuje moje motto:

"Příčinou krize je morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem." (T. Baťa)

Seznam rubrik