Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výzva pro DUREX

Jsme pod palbou mediálních zpráv v duchu krize mezi USA a Čínou, Brexitu, sirotků paní Šojdrové, masa z Polska, evergreen kůrovec nebo se nám zase nějaká celebrita ukáže v únoru v plavkách.

Nikde ale není jedno důležité téma. Podpora (ochrana) státu našeho průmyslu a našeho hospodářství. A konkrétně jde o jeden případ, který ve spleti popisovaných mediálních zpráv úplně zanikl.

„Německo by mohlo kupovat podíly ve firmách ve stěžejních technologických oblastech, aby zabránilo jejich převzetí zahraničními subjekty.“

prohlásil ministr hospodářství Peter Altmaier při představení nové průmyslové strategie do roku 2030. Navrhl vytvoření investičního fondu na podporu klíčových průmyslových odvětví.

Česká republika:

Jedna z největších stavebních firem, kterou stát již jednou v devadesátých letech v rámci vládního programu oddlužil pětisty miliony (500 mil. Kč), má opět dle insolvenčního rejstříku 1 500 věřitelů a 1,8 miliardy Kč dluhů.

Celá stavební skupina čítá více než 10 firem, se sídly v zahraničí. Tady přestává veškerá legrace. Pár vychytralých hlav se dalo dohromady…... Není náhodou, že se sešli v České republice (kde jinde by jim to prošlo), v Jihlavě a založili novou stavební firmu se stejným názvem, ale s přídavkem „BETON“ (psáno anglicky)….no prostě nerozbitná firma se sídlem v Praze. Tuto firmu založili stejní koumáci jako původní stavební firmu, která mimochodem těmto „staronovým“ zakladatelům dluží stovky milionů za korunové dluhopisy s úrokem 5 %, ale rovněž této nové BETONové firmě dluží desítky milionů. Trochu mi to připomíná pana Bakalu a OKD. Prostě obdobné triky. Zřejmě opět zůstanou nepotrestané.

Pointa příběhu je ovšem jiná. Mezi těmi 1 500 věřiteli jsou převážně malé a střední firmy, živnostníci a drobní podnikatelé. Jejich pohledávka vůči výše uvedené firmě je mnohdy jejich roční zisk. Že o to, o co přišli (podle mě jim bylo ukradeno), musí snížit investice, nevyplatit prémie zaměstnancům, možná i mzdy.  Zajímá to někoho?

S velkou pompou jsme uvedli v život zákon č. 89/2012 Sb., ve znění novel, který všichni znají jako Občanský zákoník. Ten vychází koncepčně z vládního návrhu Československého občanského zákoníku z roku 1937 a vrací se nejen k jeho zásadám a terminologii, ale až k Všeobecnému zákoníku občanskému (ABGB) z roku 1811. Pro současníka dnešní Občanský zákoník není návratem ke starému dobrému a známému, ale skokem do neznámého, cizího a nejistého právního prostředí bez dostatečné kontinuity a co hlavně, bez řešení skutečných současných systémových problémů.

Bílí koně, neplacení subdodavatelům, to vše známe z devadesátých let. A nyní položím zásadní otázku: Jak funguje české stavebnictví 21. století? Odpověď je jednoduchá. Velké stavební firmy získávají díky administrativní síle, veřejné, ale i další zakázky a na téměř vše si najímají subdodávky. Subdodavatelé jsou pak naše české menší firmy, které se ti velcí dodavatelé (kteří vyhráli zakázku) snaží oškubat tak, aby jim ze získané zakázky zbylo co nejvíce. Není to ojedinělý stav. Bohužel je to dnes již stabilní praxe v celé České republice v oblasti stavebnictví.

Snad každá politická strana i hnutí, stejně jako politici mají plná ústa ochrany národních zájmů a podpory hospodářství a malých a středních podnikatelů! Vždy jsou to jen slova. Začněme chránit ty, kteří tady tvoří ekonomiku, když už jsme skoro vše prodali.

Byla by vhodná legislativní změna v podobě Novely občanského zákoníku a zákona o veřejných zakázkách. Nebylo by transparentní, kdyby stavební práce odváděly firmy se svými zaměstnanci, kdyby dodávky dodávali prvotní výrobci a nikoli překupníci, tedy pouze skořápky s několika stavbyvedoucími, rozpočtáři a administrativní podporou a právníky? Problém je totiž také v tom, že pokud stát rozváže s takovou „skořápkou“ smlouvu, protože neplní podmínky, kdo to asi odnese? Kdo přijde o práci? Subdodavatelé (resp. skuteční dodavatelé) a lidé, kteří skutečně odvedli a odvádějí práci.

A vracím se k našemu příkladu. Kdo pomůže těm 1 500 věřitelům? Už jen přihlášku pohledávky věřitele k soudu není úplná legrace vyplnit a někteří si museli najmout a zaplatit právníka.

Zaměstnanci (stavbyvedoucí, rozpočtáři a administrativní podpora apod.) krachující firmy přešli do „nové“ zaBETONované společnosti a jedeme dál….a ti, co na stavbách skutečně dřeli, těm zbyly oči pro pláč.

Je mi těch lidí, kteří skutečně pracují líto. Ale současně vidím problém na centrální státní úrovni. Nikdo se nezastane drobného živnostníka či malé nebo střední firmy. Všichni, o kterých hovořím, své pohledávky odepíší a budou doufat, že v příštím roce je něco podobného nepotká. A když ano, tak prostě jen pracují zadarmo….možná skončí….

Na začátku zmiňuji, že německá vláda se snaží chránit svůj trh, své firmy. V ČR je situace asi jiná, proto jsem si říkala, že možná by mohl pomoci s ochranou DUREX, lepší než nic.

Mě by jenom zajímalo, zda udělali soudruzi z Jihlavy někde chybu….asi ne, mají dobré právníky. Asi je vše podle práva.

Autor: Markéta Kabourková | sobota 2.3.2019 19:51 | karma článku: 42,45 | přečteno: 3789x
  • Další články autora

Markéta Kabourková

Provoz a údržba 2021

Od zítřka 23. listopadu 2020 od 12:00 hodin až do 14. prosince 2020 do 17:00 hodin bude Národní sportovní agentura přijímat žádosti o dotaci v rámci Výzvy Provoz a údržba 2021.

22.11.2020 v 18:20 | Karma: 13,13 | Přečteno: 474x | Diskuse| Společnost

Markéta Kabourková

Můj klub 2021 II. aneb COVID a dotace

Dotace je poskytována na rok 2021 a v roce 2021 bude rovněž čerpána. Je možné, že situace bude ustálená a tréninky a kroužky naběhnou do normálního nebo alespoň normálnějšího režimu. Přesto jsme nyní v jiné situaci.

7.10.2020 v 12:35 | Karma: 20,28 | Přečteno: 372x | Diskuse| Společnost

Markéta Kabourková

Nový Můj klub

V návaznosti na diskuse s kluby a TJ u vás na místě, ale i v rámci telefonických kontaktů, jsem se rozhodla ucelit materiál k programu Můj klub 2021, který vyhlásila NSA a upozornit na novinky nebo problematická místa.

5.10.2020 v 9:20 | Karma: 21,30 | Přečteno: 814x | Diskuse| Sport

Markéta Kabourková

Sport - nedbalost či úmysl orgánu

Již římské právo znalo objektivní princip očekávaného jednání povinné osoby. Jednalo se o tzv. „bonus pater familias“, neboli jednání dobrého otce rodiny.

8.10.2019 v 12:54 | Karma: 31,27 | Přečteno: 681x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

Máslo na hlavě a ruce na prsou

Tak a je tady poslední den srpna. Jsme u konce prázdnin a čeká nás pohnutý podzim. Doufejme, že představitele „Milionu chvilek“ nenapadne demonstrativně roztrhat Zlatou bulu sicilskou, která nám potvrzovala právo na samostatnost.

31.8.2019 v 16:43 | Karma: 32,71 | Přečteno: 1091x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Nejlépe mě vystihuje moje motto:

"Příčinou krize je morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem." (T. Baťa)

Seznam rubrik