Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo ve skutečnosti děsí sportovce…

Dotace a sport se staly tématy, která hýbou Českou republikou. Když se konečně přestalo jen mluvit a lobovat, tak je vše špatně. 

Na začátku května 2017 provedla policie razii na MŠMT. Důvod: rozdělování dotací. Nebudu komentovat tuto akci. Každopádně se dlouhodobě ví, že je něco „shnilého“ ve světě sportu a jeho dotací. Podzimní volby se nesly v duchu obecných proklamací, že „narovnáme dotace ve sportu“, zasadíme se o transparentnost dotací do sportu nebo uděláme pořádek v dotacích do sportu. Sport by se měl odpolitizovat a všichni by se měli zamyslet, jak pomoci sportu. Silná slova.

Po volbách, jak to tak bývá, toto téma utichlo.

Ale někdo pracoval. Někdo se snaží 10 měsíců zlepšit podmínky sportu. Nejprve byl plán na zcela nový zákon o sportu, který je velmi potřebný a tento záměr nemůže usnout, protože nám chybí legislativní prostředí ve sportu, chybí definice sportovních spolků a asociací, rozložení úkolů a odpovědností mezi státem a regiony při organizaci sportu, struktura řízení sportovních služeb, definice profesionální ligy, pravidla pro reprezentaci. Naprosto souhlasím.

Ale! Poté, co předvedlo MŠMT s dotacemi, bylo jasné, že sport je nutné oddělit tak, aby měl své vlastní ekonomy, právníky a jiné odborníky, kteří budou hledat cestu jak a budou mít na to čas, budou se zabývat jen touto problematikou, která je velmi úzká, a přesto obsahuje množství překážek, které musíme přeskočit nebo alespoň podlézt. Důvěra v současný systém je na bodu mrazu, nic neplatí.  Nevyhlašovat či rušit výzvy se v poslední době stalo normálním. 

Dne 6.3.2018 vydala Česká unie sportu tiskovou zprávu s následujícím zněním: Česká unie sportu poslala v minulém týdnu dopis premiérovi Andreji Babišovi, ve kterém ho se současnou situací tělovýchovných jednot a sportovních klubů seznámila. „Aktuální situace je velmi vážná. Selhání státu v péči o sport způsobilo chaos ve vytváření podmínek pro sport, který ničí neustálé výměny ministrů. Od roku 2012 se vystřídalo celkem sedm ministrů a šest náměstků pro sport,“ konstatoval v dopise Miroslav Jansta, předseda ČUS. 

„Žádám vás o provedení radikálních kroků, v první řadě zřízení agentury pro sport s kvalitními lidmi a s dostatečným finančním zajištěním, a to bezodkladně – nejrychleji novelou zákona o podpoře sportu. Přinese stabilitu. Stát musí komunikovat se sportovním prostředním při nastavování podmínek, jak to ukládá vládní koncepce Sport 2025, které však chybí akční plán na rok 2018–2019. I to je důsledek stávajícího stavu, ...“ napsal premiérovi předseda ČUS.

Mezitím probíhaly diskuse se svazy a kluby a jednotami. Navštívilo se jich bezpočet a závěr byl jasný. Není čas čekat! Proto se přistoupilo k tvorbě technické novely, kdy hlavním cílem bylo zřízení agentury pro sport s kvalitními lidmi a s dostatečným finančním zajištěním, a to bezodkladně. Nejprve se počítalo s agenturou typu TAČR, ta by zcela jistě naplňovala slova, že jeden průtokový orgán by nahradil druhý“. To se však nestalo. Navrhovaná Agentura by, pokud by byla schválena, byla ústřední správní úřad ve věcech sportu, turistiky a sportovní reprezentace státu. Se všemi pravomocemi, ale i povinnostmi.

Také si nemyslím, že technická novela má obsahovat vize. Platí zásady, že zákon obsahuje pouze normativní ustanovení. Vize je v tom, že se konečně někdo o sport, o kluby, sportovce, tělovýchovné jednoty bude starat. Vize je v tom, že Agentura bude mít kvalitní a kompetentní lidi, kteří se budou věnovat sportu. Vize je v tom, že Agentura nebude přímo závislá na politické situaci v zemi (proto 6-ti leté období předsedy, které se nebude shodovat s volbami).

K novele zákona je třeba uvést na pravou míru fakta a rovněž skutečnost, že není pochyb o rozsáhlé diskusi, která ji bude provázet. Jsme národ sportovců a s trochou nadsázky se dá říci, že sportu rozumí každý.  C. N. Parkinson skvěle satiroval ve svém zákonu triviality debatu o „nepodstatném“. Ilustroval ji na rozhodování poradního sboru britského ministra pro energetiku. Debata o tom, zda má být postavena nová jaderná elektrárna, se odbyla během 30 minut a výstavba byla odklepnuta. Dalším bodem programu byla výstavba nového přístřešku pro jízdní kola na dvoře ministerstva. V tomto bodu naopak vypukla vášnivá diskuse trvající několik hodin. Zatímco problematice JE nikdo z přítomných nerozuměl, každý z nich alespoň jednou v životě držel kladívko a měl pocit, že je povolán vyřešit konstrukční úskalí onoho přístavku... To ale bylo pouze na odlehčenou, protože sport je zde především pro radost z pohybu, pro radost z emocí a pro nás všechny.

Jediným a hlavním cílem celého týmu bylo připravit takovou technickou novelu zákona, která zajistí pro sportovce rovné podmínky, zajistí prostředí, ve kterém bude možno legitimně očekávat kroky exekutivy bez jakýchkoli změn a vlivů. Cílem je pouze stabilizace celého prostředí prostřednictvím orgánu, který bude všem měřit stejným metrem, který zajistí rovný přístup k dotacím každému, kdo splní nastavená pravidla. Orgánu, který bude dlouhodobě nastavovat koncepci a dbát na rozvoj sportu.

Argumentace, že dozorový orgán bude bez těch, kterých se to nejvíc týká, myšleno sportovní prostředí, neobstojí, když si uvědomíme, že tento požadavek znamená, že příjemci dotací by byli zároveň dozorový orgán. Je nutné podotknout, že dozorový orgán je navrhnut tak, aby se na něm podíleli poslanci – tedy moc zákonodárná a zástupci ministerstva školství, ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva obrany, ministerstva vnitra a ministerstva financí. Tedy všichni, kteří vstupují do rozdělování veřejných financí, zřizují resortní centra, a tak se podílejí na řízení sportu nebo úzce spolupracují s obcemi, městy a kraji. To je přece naprosto logické a správné. Sportovní prostředí bude zcela jistě přizváno k diskusi o vizích, koncepcích a pravidlech.

Také rejstřík není novinkou a výmyslem tvůrců novely. Ten byl zaveden předchozí novelou s účinností od 1.1.2017 a od 1.7.2018 je dle této novely spuštěn. A také o potřebě rejstříků (nejen sportovců) se tady hovoří poměrně dlouho. Funkci rejstříku lze přirovnat k seznamu kvalifikovaných dodavatelů, který vede Ministerstvo pro místní rozvoj, a který se za dobu fungování velice osvědčil, aniž by komukoli z dodavatelů přinesl zvýšenou administrativní zátěž, spíše naopak.

Dalším záměrem novely je velmi diskutované téma financování sportovních organizací. Tady bylo hledáno východisko, která paralyzovala kluby a jednoty, kdy MŠMT se bránilo „puštění financí dolů ke klubům“. V novele je již jasně napsáno: „Sportovní organizace, která je příjemcem podpory sportu, může tuto podporu v souladu s podmínkami pro její použití dále poskytnout jiné členské sportovní organizaci zapsané v rejstříku, která je v ní sdružena, s níž se na takovém postupu dohodne.“

Novela také reaguje na rozdělování dotací formou projektů. I tuto problematiku novela řeší. Dotace to však vždy zůstane. Samozřejmě, že se zvažovalo uvést do novely tzv. „příspěvek na činnost“ po vzoru veřejných výzkumných institucí (vvi) nebo veřejných vysokých škol (VVŠ). Uvědomme si ale, že se pohybujeme v jiné právní formě, kdy vvi i VVŠ jsou veřejné subjekty zřízené zákonem., kdežto sportovní organizace jsou spolky založené v souladu s občanským zákoníkem, tedy jsme v oblasti soukromého subjektu. Nicméně v novele jsou obsaženy možnosti nastavení délky časového období programu a možnosti využití smlouvy o dlouhodobé spolupráci poskytovat sportovní organizaci dotace na realizaci víceletého projektu.

Na závěr je třeba rovněž uvést, že není pravdou, že novela nebyla konzultována se zástupci sportovců. Obecně sportovci po nezávislém orgánu volají dlouhodobě a technická struktura orgánu pro ně není až tak podstatná. Podstatná je stabilizace vyhlašování výzev, nastavování kritérií, obecně otevřená komunikace s exekutivou a zjednodušení byrokracie ve formě výzev a dokumentace k podané žádosti.

Předseda odborné komise ČSSD pro sport Michal Kraus se snaží o to, co umí, lobovat, a místo aby se vyjádřil odborně začal politikařit ve smyslu odvolejte, co jste slíbili a slibte, co jste odvolali.

Český sport musí projít katarzí a zásadní změnou, aby byl důstojným odvětvím našeho života. Neboť bez sportu není život, alespoň ne ten kvalitní.

Sport nás učí již v útlém věku pravidlům, která je třeba v rámci hry dodržovat, smyslu fair-play, respektu vůči spoluhráčům a protivníkům. Buďme tedy fér i nyní.

Autor: Markéta Kabourková | středa 8.8.2018 12:11 | karma článku: 40,62 | přečteno: 872x
  • Další články autora

Markéta Kabourková

Provoz a údržba 2021

Od zítřka 23. listopadu 2020 od 12:00 hodin až do 14. prosince 2020 do 17:00 hodin bude Národní sportovní agentura přijímat žádosti o dotaci v rámci Výzvy Provoz a údržba 2021.

22.11.2020 v 18:20 | Karma: 13,13 | Přečteno: 474x | Diskuse| Společnost

Markéta Kabourková

Můj klub 2021 II. aneb COVID a dotace

Dotace je poskytována na rok 2021 a v roce 2021 bude rovněž čerpána. Je možné, že situace bude ustálená a tréninky a kroužky naběhnou do normálního nebo alespoň normálnějšího režimu. Přesto jsme nyní v jiné situaci.

7.10.2020 v 12:35 | Karma: 20,28 | Přečteno: 372x | Diskuse| Společnost

Markéta Kabourková

Nový Můj klub

V návaznosti na diskuse s kluby a TJ u vás na místě, ale i v rámci telefonických kontaktů, jsem se rozhodla ucelit materiál k programu Můj klub 2021, který vyhlásila NSA a upozornit na novinky nebo problematická místa.

5.10.2020 v 9:20 | Karma: 21,30 | Přečteno: 814x | Diskuse| Sport

Markéta Kabourková

Sport - nedbalost či úmysl orgánu

Již římské právo znalo objektivní princip očekávaného jednání povinné osoby. Jednalo se o tzv. „bonus pater familias“, neboli jednání dobrého otce rodiny.

8.10.2019 v 12:54 | Karma: 31,27 | Přečteno: 681x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

Máslo na hlavě a ruce na prsou

Tak a je tady poslední den srpna. Jsme u konce prázdnin a čeká nás pohnutý podzim. Doufejme, že představitele „Milionu chvilek“ nenapadne demonstrativně roztrhat Zlatou bulu sicilskou, která nám potvrzovala právo na samostatnost.

31.8.2019 v 16:43 | Karma: 32,71 | Přečteno: 1091x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  13:49

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Nejlépe mě vystihuje moje motto:

"Příčinou krize je morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem." (T. Baťa)

Seznam rubrik