Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fidlovačka, aneb Pouze hněv a velká fraška

Před šesti dny skončil 53. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech a předevčírem jsme měli možnost .... 

... sledovat 17. schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, která nám zajistila rovněž mezinárodní kredit v podobě mezinárodní politické ostudy. 

Proč ostuda? A čí ostuda? Ostuda pro nás všechny. Musím se ptát, kdo měl čas sedět u televize 16 hodin a sledovat chvílemi tragédii, chvílemi stand-up comedy, kdy komici účinkující ve stoje před publikem vypráví příběhy a monology, na které potom navazují krátké vtipy na "posilněnou". Myslím, že nikdo. A nikoho tato přehlídka „herců a hereček“ nezajímala. Ačkoli jediným bodem 17. schůze byla žádost Vlády České republiky o vyslovení důvěry, měli jsme možnost poslouchat až hysterické výlevy, měli jsme možnost slyšet nápady o „rozklikávacím“ rozpočtu, slyšeli jsme mnoho bájných příběhů, kterým sami účinkující věřili, možná i nevěřili, sami se navzájem utvrzovali a povzbuzovali kdo má lepší projev. Pro koho tedy vlastně vystupovali, když ne pro nás občany. Je to bohužel zřejmé, vystupovali především pro zahraniční televize, zahraniční novináře a stanice. Jejich cílem bylo v prvé řadě, aby se ukázali jako bojovníci proti řádně zvoleným parlamentním stranám, které ovšem nemají na vše stejný názor jako oni. Aby dehonestovali všechny a všechno na co nemají sami vliv. Úspěch těchto účinkujících poslanců byl na mezinárodní scéně obdivuhodný. Anglický list The Guardian, stanice France24, server EUobserver, stanice Deutsche Welle, ti všichni píší o vládě s podporou komunistů, o populistech, miliardářích, totalitě a vlivu komunistů v ČR. Často se opakovala myšlenka o hospodářské recesi vlivem této vlády. Sami si snižujeme rating, sami vyvoláme nedůvěru v našich zahraničních parterech. Jsme samodestruktivní. 

Nemám v úmyslu moralizovat, ani se vůbec nikoho zastávat, ale tito lidé místo, aby pracovali především pro lidi, kteří je zvolili jako své zástupce, tak si veřejně poměřovali svoje ega. Jediné, co je zajímalo, bylo se předvádět a upoutat zahraniční publikum. Přitom se nic nestalo. Neproběhl převrat. Pouze politické strany, jejichž zástupci byli zvoleni v řádných parlamentních volbách, vytvořily vládu a žádaly o důvěru. A ti, kteří ve vládě nejsou, neakceptují principy demokracie, ale raději se pouští do kritiky všeho a všech. Namísto toho abychom si doma snědli, co jsme si upekli, tak jsme si z ostudy ušili kabát, neboť jsme vykřičeli do celého světa úplně vše, i to co se nestalo a co není pravda. Dělá snad někdo povyk z toho, že u našeho souseda, neutrálního Rakouska, je koaliční vláda složená z pravicově populistických svobodných a lidovců? Téměř nikdo, protože občané chtějí, aby vláda pracovala především pro ně a jsou ochotni akceptovat změny, které se v politice dějí. On se totiž mění i svět kolem nás. 

Je třeba si připomenout, slova TGM, že demokracie není pouze formou státní, nýbrž také metodou všeho veřejného a soukromého života, je názorem na život; podstata demokracie je shoda lidí, jejich mírné obcování, láska, lidskost. Úspěšná politika, domácí i zahraniční, uvědomělé politické vedení předpokládá souhlasnost občanů v hlavních názorech a v hlavním směru politického počínání. Stát není jen mechanismem, politika není jen dovednou správní a diplomatickou technikou, stát je spolčením občanů na rozumových a mravních základech...

Autor: Markéta Kabourková | pátek 13.7.2018 20:37 | karma článku: 43,90 | přečteno: 1196x
  • Další články autora

Markéta Kabourková

Provoz a údržba 2021

Od zítřka 23. listopadu 2020 od 12:00 hodin až do 14. prosince 2020 do 17:00 hodin bude Národní sportovní agentura přijímat žádosti o dotaci v rámci Výzvy Provoz a údržba 2021.

22.11.2020 v 18:20 | Karma: 13,13 | Přečteno: 474x | Diskuse| Společnost

Markéta Kabourková

Můj klub 2021 II. aneb COVID a dotace

Dotace je poskytována na rok 2021 a v roce 2021 bude rovněž čerpána. Je možné, že situace bude ustálená a tréninky a kroužky naběhnou do normálního nebo alespoň normálnějšího režimu. Přesto jsme nyní v jiné situaci.

7.10.2020 v 12:35 | Karma: 20,28 | Přečteno: 372x | Diskuse| Společnost

Markéta Kabourková

Nový Můj klub

V návaznosti na diskuse s kluby a TJ u vás na místě, ale i v rámci telefonických kontaktů, jsem se rozhodla ucelit materiál k programu Můj klub 2021, který vyhlásila NSA a upozornit na novinky nebo problematická místa.

5.10.2020 v 9:20 | Karma: 21,30 | Přečteno: 814x | Diskuse| Sport

Markéta Kabourková

Sport - nedbalost či úmysl orgánu

Již římské právo znalo objektivní princip očekávaného jednání povinné osoby. Jednalo se o tzv. „bonus pater familias“, neboli jednání dobrého otce rodiny.

8.10.2019 v 12:54 | Karma: 31,27 | Přečteno: 681x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

Máslo na hlavě a ruce na prsou

Tak a je tady poslední den srpna. Jsme u konce prázdnin a čeká nás pohnutý podzim. Doufejme, že představitele „Milionu chvilek“ nenapadne demonstrativně roztrhat Zlatou bulu sicilskou, která nám potvrzovala právo na samostatnost.

31.8.2019 v 16:43 | Karma: 32,71 | Přečteno: 1091x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Nejlépe mě vystihuje moje motto:

"Příčinou krize je morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem." (T. Baťa)

Seznam rubrik