Český sport řeší problém: nedostatek financí

10. 03. 2018 20:39:10
Musíme mít systém vzdělávání ve sportu. Nerozlišují se pojmy jako instruktor, trenér, cvičitel, chybí nám definice, pojmosloví, a co je potřeba za znalosti.

Financování sportu je teď velké téma. A protože i sportovní prostředí cítí, že by se ledacos dalo ovlivnit, předhání se s nápady, co a jak financovat v oblasti sportu. Je dobré sbírat nápady, ale pak musí přijít stát a vytyčit si cíle a priority a za těmi jít jako slepice po flusu.

Sport nás učí již v útlém věku pravidlům, která je třeba v rámci hry dodržovat, smyslu fair-play, respektu vůči spoluhráčům a protivníkům. A v neposlední řadě také autoritě trenérů.

Než se dostanu k nim, začnu od systému, kterým to vše začíná. Nemáme legislativní rámec. Ani pro organizaci sportu ani pro financování. Předvídatelné financování.

Pro financování je v současné době použitelný pouze zákon o rozpočtových pravidlech (na úrovni státu) a ten v podstatě dává volnou ruku MŠMT. A protože kauza z loňského roku nevyvolala nic jiného než hysterii úředníků, kteří se nyní předhánějí v nastavení transparentnosti pravidel tím, že zahájili papírovou a administrativní válku se svazy a kluby. Akorát trochu zapomínají, že sportovci by měli být především v pohybu, a ne připoutáni na židlích.

Z ankety, kterou provedla Česká unie sportu, vyplynulo, že 76 % tělovýchovných jednot a sportovních klubů nemá dostatek prostředků na svoji činnost, 94 % klubů a jednot uvedlo, že jim chybí dostatek zdrojů na ohodnocení kvalifikovaných trenérů. Problém vidím především v tom, že než aby si klub podal žádost o dotaci a svedl tak nerovnocenný boj s »papíry«, aby pak dostal třeba jen 2000 Kč, raději se chlapi u piva složí po stovce. Své zázemí klubu mají třeba ve staré, již nefunkční tramvaji. Navíc je riziko, že dotace se k nim dostane na konci roku a nedá se použít na vánoční mejdan.

Soudím, že v nejbližší době děti ven »do lesa« nedostaneme. Potřebujeme srdcaře, kteří je přivedou ke sportu. A to k jakémukoliv. Takové, kteří nám pomohu vychovat nové Jágry, Satoranské, Ledecké a Sáblíkové, ale i sebevědomé dospělé, kteří sice nebudou vrcholově sportovat, ale budou mít v sobě férovost, poctivost a respekt. Samozřejmě že bez rodičů to nepůjde. Ale trenéři jsou ti, kteří mohou být vzory, mohou být přáteli, mohou být »vrbou«, mohou být autoritou i učitelem. Je musíme podpořit, a nejen finančně, ale vyjít jim vstříc např. placeným volnem během jejich účasti v kempech, sportovních táborech apod. Propojme školy a trenéry. Vraťme školám specializaci sportovních škol a vysokým školám povinný tělocvik.

Musíme mít systém vzdělávání ve sportu. Nerozlišují se pojmy jako instruktor, trenér, cvičitel, chybí nám definice, pojmosloví, a co je potřeba za znalosti. Systém by měl zohledňovat, zda se jedná o trenéry dobrovolné či placené, jejich odlišnosti i zaměření, a zda se jedná o trenéra mládeže, či dospělých. Není to totiž jedno.

Autor: Markéta Kabourková | sobota 10.3.2018 20:39 | karma článku: 47.58 | přečteno: 2496x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 326 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 45 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2029

Nejlépe mě vystihuje moje motto:

"Příčinou krize je morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem." (T. Baťa)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...