Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plané žvanění po česku

Je 122 dní od parlamentních voleb. Asi všichni jsme chtěli změnu. Odklonili jsme se od „tradičních politických stran“. A je nasnadě říci, že si to zavinily samy.

Dnes již vlastně nevíme, kdo je levice a kdo pravice. Žádné ideály, žádné konkrétně formulované programy, jen naskakování na populistické vlny, klientelismus a zabetonování vedení a členů těchto stran. Pořád stejné obličeje a pořád stejné fráze. Postavy, které možná znají všechny propojovací chodby ve Sněmovně, asi znají i Jednací řád sněmovny, ale nějak zapomněli na to, jak se žije obyčejným lidem.

Doufám, že se nakonec tito lidé neshodnou na volební povinnosti, která byla zakotvena v Československu v letech 1920 až 1954. Samozřejmě, když je něco povinné, tak nedodržení je třeba sankcionovat. Prezident Zeman sice navrhoval pokutu maximálně 5 000 Kč, ale v tomto Kocourkově, kde činíme vše neúčelně a neúspěšně, lze s klidem očekávat sankce za neúčast v podobě odnětí svobody na 24 hodin až jeden měsíc.  

Ať již zapnu internet, TV či rádio, tak slyším jen a pouze žvanění, nic konstruktivního. Před volbami to byla hesla jako „Pusťte nás na ně“, „Neblábolíme“ nebo „Neuhneme“ a podobná marketingově hloupoučká hesla.  Žádné ideje, vize, cíle. Nic pro obyčejné lidi. Jen vzájemné napadání. Je potřebné revidovat např. daňový systém. Od roku 1993, kdy proběhla zásadní reforma, uplynulo již 25 let a proběhlo 182 novelizací u zákona o daních z příjmů. Všichni vědí, že časté změny komplikují život všem. Že v jednoduchosti je krása. 26. 8. 2016 vydal i Nejvyšší kontrolní úřad stanovisko ke státnímu závěrečnému účtu za rok 2015, ve kterém píše: „Daňový systém v České republice je složitý a náklady na plnění daňových povinnosti vysoké.“ To už nehovořím o spravedlnosti takového systému. O zjednodušení ale zase jen mluvíme a pak stejně novelizujeme. Co zaměstnanci? Uvědomujeme si, že zdaňujeme něco, co nemáme ani ve smlouvě, ani nikdy nedostaneme? Jak je možné, že superhrubá mzda přežila minulou vládu?

Je opravdu tak skvělé, že se rozpočet od hospodaření tak liší? Přestože se přebytek jeví jako úspěch, je tomu skutečně tak? Informují nás ministři pravdivě? Máme snad důvod k radosti, nebo je to spíše neschopnost plánování?

Existuje někde dokument, který by řešil strategické investice? Osobně jsem jej nenašla. Stavba dálnic, energetická oblast, vodohospodářství, nerostné bohatství apod. Jak je možné, že se plánují investiční výdaje z rozpočtu, přestože na jejich zahájení nejsme připraveni? Viz. stavby dálnice a výkup pozemků.

Máme množství strategií, koncepcí, implementačních a akčních dokumentů a plánů na různá témata. Ale všechny mají tři společné znaky:

  1. Staví na analýzách, které nejsou propracované a ověřitelné.
  2. Neberou ohled na to, že již nějaká strategie je nebo právě vzniká – nekoordinovanost.
  3. většina závěrů zní: je potřeba více finančních prostředků.

Otázkou zůstává, kdo s nimi pracuje, kdo se o ně opírá a kolik nás stály.

Žádná se však netýká výše zmíněného strategického plánování v oblasti investic. Dovedeno ad absurdum, nevíme, čím jednou budeme svítit, co budeme pít a jestli se nevrátíme na koně.

O vizích ve školství a sportu jsem již psala. Ale takto bychom mohli vzít jednoho ministra po druhém. Vlastně se jich už na to nikdo neptá.

Česko po roce 1989 propadlo dojmu, že německé mzdy jsou na dosah. Začalo to skandováním na náměstích v revolučních dnech: „Za premiéra Komárka bude koruna jak marka!" Někdejší ředitel Prognostického ústavu a vicepremiér Valtr Komárek prohlašoval, že doženeme Rakousko za deset let, a vážně tvrdil, že jedna německá marka bude za dvě koruny. Německy mluvící země jsme ale stále nedohnali a nástupce marky, euro, je za 25 až 27 korun.

Píše se rok 2018, politická a sociální kultura, se od 90. let moc nezměnila. Politikové ve vedení stran jsou bezpečně zabetonovaní. Jediný nový subjekt, který sliboval změnu bylo ANO, ale bohužel ten není schopen překročit svůj vlastní stín. Piráti uspěli s heslem „Pusťte nás na ně. Všichni nekradou“! Tak je dost lidí na ně pustilo! Nechtějí však budovat. Chtějí ničit, vracet se do minulosti, kontrolovat, vytvářet nové a nové komise a hrozit, trestat. Může to dojít tak daleko, že nezbude nikdo, kdo by něco rozhodl nebo něco postavil, aby nějaký Pirát nepojal podezření o nekalosti takového rozhodnutí a on pak bude vláčen minimálně mediálním světem.

 Jak poslouchám jednotlivé rádoby „politiky“, kteří ve skutečnosti politiky nejsou, tak nejproduktivnější a nejpřijatelnější je nyní Vojtěch Filip, protože ví, o čem mluví, je připravený. To, co říká, má hlavu a patu. Nejsem komunistka, ani sympatizantka, ale tak to vnímám oproštěna všech předsudků a přesvědčení. Kdybych zapomněla na barvy stran a postavila je všechny do řady, na hlavu nasadila pytel, pověsila jim na krk čísla a slyšela je mluvit k různým tématům, tak bych se vsadila, že vybrané číslo by patřilo V. Filipovi. Pominu-li pachuť, která se za KSČM táhne jako červená nit.

Až na podzim půjdeme ke komunálním volbám, volme místní sdružení, volte místní hnutí, volte místní osobnosti, jenom ne tohle. Nevolme parlamentní strany! Nyní nám v přímém přenosu ukazují co „umí“. Kdyby tohle se dělo na místní úrovni, tak nemáme vyvezené popelnice, uklizené chodníky a silnice, nejezdí MHD, nefungují školy a školky.

Stále hovoříme o velké politice, ale ono je to jen velké žvanění.  Pořád a pořád stejně dokola. Jednotliví představitelé stran si kladou podmínky pro spolupráci, které jsou nesplnitelné. Předhání se v tvrzeních „my jsme konstruktivní, my jednat budeme“, ale za podmínky, že tam „nebude Babiš a nebudou mít ve vládě většinu“. „Nechceme spolupracovat, ani se opírat o hlasy KSČM a SPD“. Co to znamená? Kdo určuje, která strana je ta správnější? Demokratičtější? Pohrdají snad 932 tis. lidmi, kteří volili SPD a KSČM? Hlavně jsou všichni „státotvorní“. Akorát ve smyslu „urvi, co se dá!“

A skoro tu nelze nepřipomenout větu z roku 2003, kterou prohlásil Vladimír Špidla, tehdejší předseda ČSSD: že „hlavním úkolem sociálního státu bude od nynějška přivykat lidi na život v nejistotě.“ Jako by toto prohlášení přijaly všechny strany za své, avšak z úst ČSSD je to o to pikantnější.

Volme lidi, kteří nebudou kumulovat funkce. Nebo máte pocit, že každý jeden z vás je schopen zvládnout dvě až tři zaměstnání a každé na jiném konci republiky? Je to zkrátka absolutní nesmyl. Nic víc. Již dříve jsem se zmínila o tomto problému v souvislosti s „létajícími profesory“. Ale máme také „létající politiky“, kteří zvládnou dvě a více funkcí. Čím více funkcí, tím více vlivu a peněz pro sebe. Již tomu udělejme přítrž, není to normální. Je to amorální.

Strany a lidé v nich se nemění a ani nezmění. A pokud si někdo myslí, že změnou je Feri, tak není. Změnou není ani Bartoš, ani Michálek. Lidé, kteří ještě nedokázali, že něco umí a již chtějí odsuzovat a ničit.  Všichni chtějí koryta a koryt je bohužel málo.

Co se dá udělat za čtyři roky? Moc toho není a nám již bezmála půl roku uběhlo.  Vláda s přívlastkem „v demisi“, dělá věci násilím, odvolává ředitele, náměstky. 31letý ministr vyhazuje ředitele nemocnic. Lidi, kteří již něco vybudovali a jejich „skoro děti“ je nyní vyhazují. Cílem je asi co nejvíce rozvracet, aby donutili ostatní strany vyslovit podporu.

Máme ministryni s „většíma koulema“ než většina generálů. Tomuto prohlášení máme tleskat? Proč se někdo naváží do chlapů, kteří za sebou mají West Point v USA Královskou vojenskou akademie Sandhurst Velká Británie nebo École spéciale militaire ve Francii. Dovolil by si někdo něco takového ke generálům Československé branné moci po vzniku Československa? Co to je za úpadek hodnot? Čeho chce ta paní, která „vylepšila“ zákon o pohřebnictví, stavební zákon či zákon o zadávání veřejných zakázek dosáhnout? Tak jako se ptám, co přinese změna názvu Ministerstva pro místní rozvoj na Ministerstvo veřejného investování? Komu tím prospěje?

Kdyby se takto choval dělník ve fabrice, tak jej vyhodí, majitel firmy by zkrachoval, tedy normální firmy…firmy bez dotací…

No, a mezitím, co nemáme vládu, respektive máme vládu v demisi, která mění, ničí, odvolává, probíhají srandovní jednání/nejednání, tak vláda v tichosti přistoupí k fiskálnímu paktu, paní Merkelová vzkazuje „chcete peníze, musíte být solidární s uprchlíky“, případně šéf komise Juncker vzkazuje „EU se musí rozhodovat rychleji, ne vždy je nutná shoda“, a naši pleticháři se dohadují, pardon „jednají“….

Lepší, než jakákoliv jiná tečka je prohlášení Roberta Fica na sjezdu ČSSD: „Když přestane fungovat bordel, je třeba vyměnit děvčata, a ne postele."

 

Autor: Markéta Kabourková | čtvrtek 22.2.2018 18:58 | karma článku: 47,48 | přečteno: 2862x
  • Další články autora

Markéta Kabourková

Provoz a údržba 2021

Od zítřka 23. listopadu 2020 od 12:00 hodin až do 14. prosince 2020 do 17:00 hodin bude Národní sportovní agentura přijímat žádosti o dotaci v rámci Výzvy Provoz a údržba 2021.

22.11.2020 v 18:20 | Karma: 13,13 | Přečteno: 474x | Diskuse| Společnost

Markéta Kabourková

Můj klub 2021 II. aneb COVID a dotace

Dotace je poskytována na rok 2021 a v roce 2021 bude rovněž čerpána. Je možné, že situace bude ustálená a tréninky a kroužky naběhnou do normálního nebo alespoň normálnějšího režimu. Přesto jsme nyní v jiné situaci.

7.10.2020 v 12:35 | Karma: 20,28 | Přečteno: 372x | Diskuse| Společnost

Markéta Kabourková

Nový Můj klub

V návaznosti na diskuse s kluby a TJ u vás na místě, ale i v rámci telefonických kontaktů, jsem se rozhodla ucelit materiál k programu Můj klub 2021, který vyhlásila NSA a upozornit na novinky nebo problematická místa.

5.10.2020 v 9:20 | Karma: 21,30 | Přečteno: 814x | Diskuse| Sport

Markéta Kabourková

Sport - nedbalost či úmysl orgánu

Již římské právo znalo objektivní princip očekávaného jednání povinné osoby. Jednalo se o tzv. „bonus pater familias“, neboli jednání dobrého otce rodiny.

8.10.2019 v 12:54 | Karma: 31,27 | Přečteno: 681x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

Máslo na hlavě a ruce na prsou

Tak a je tady poslední den srpna. Jsme u konce prázdnin a čeká nás pohnutý podzim. Doufejme, že představitele „Milionu chvilek“ nenapadne demonstrativně roztrhat Zlatou bulu sicilskou, která nám potvrzovala právo na samostatnost.

31.8.2019 v 16:43 | Karma: 32,71 | Přečteno: 1091x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Nejlépe mě vystihuje moje motto:

"Příčinou krize je morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem." (T. Baťa)

Seznam rubrik