Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejsou volby jako volby

Na podzim proběhnou nejen volby parlamentní, ale na většině vysokých škol se také bude volit rektor. Na mnohých z nich půjde o obhajobu postu současného rektora. Jen abychom chápali kontext současných protestů rektorů.

Jak se měnila politická a ekonomická situace v ČR, tak stejně prochází změnami i vysoké školství u nás. Od roku 1989 jsme prošli mnohými změnami. Systém financování „nutil“ univerzity přijímat stále větší počet studentů a výsledek se dostavil. V ČR se markantně zvýšil podíl vysokoškolsky vzdělané populace. Avšak její úroveň logicky klesá. Už neplatí, že vysokoškolsky vzdělaný člověk je také intelektuálně nejschopnější. Vysoké školy jsou pravděpodobně s tímto stavem spokojeny, jinak si neumím vyložit slova místopředsedy Rady vysokých škol Tomáše Opatrného pro Echo24:

„Místo toho, aby se u nás vysoké školství rozvíjelo, tak bude muset být plánovitě utlumováno. Jestliže vysoké školy nebudou financovány tak, aby mohly zajistit kvalitní výuku pro ten počet studentů, který vzdělávají, tak jim nezbude nic jiného než vzdělávat méně studentů. Nezměníme to však ze dne na den.“

Vysoké školy si vydobyly svou samostatnost a nezávislost a jsou z právního hlediska autonomními subjekty. Účelem této nezávislosti je myšlenka prohlubování vzájemné důvěry mezi vysokou školou a společností. Jinak řečeno, vysoká škola si vládne a hospodaří sama, protože má důvěru společnosti, že je eticky a morálně natolik vyspělá, že nepotřebuje kontrolu. Strukturu správy, řízení a rozsah pravomocí vysokých škol vymezuje zákon o vysokých školách.

Ministři školství se snaží být s rektory zadobře, pro jistotu s nimi vše projednávají a raději nakonec přistoupí na jejich požadavky, aby se nesetkali s protestními akcemi. Ministři mají totiž svázané ruce. Rektoři nepodléhají vlivu žádného ministra, nemají zájem na domluvě, a to platí zvlášť v čase volebním.

„Zatímco o platech pro učitele jako o prioritě mluví premiér i ministr financí, peníze pro akademiky se zřejmě nenajdou.“ Echo24

Touto větou autor, pravděpodobně neúmyslně, uvádí veřejnost v omyl. Problematiky znalý člověk se musí pousmát, jakým (ne)obratným způsobem se tady vytváří mýtus, že vysoké školy požadují finance na mzdy vysokoškolských učitelů.

A jak říká klasik: „Ceníme si více povznášejícího klamu než tmy přízemních pravd.“  (A.S. Puškin)

Mzdy na vysokých školách stanoví vnitřní mzdový předpis, který si však tvoří vysoká škola sama. Je pravdou, že podléhá registraci na MŠMT, ale jak praví zákon, MŠMT může registraci odmítnout pouze v případě, že odporuje zákonu či jinému právnímu předpisu. To v případě tvorby mezd v podstatě není možné.

Pro představu uvádím průměrnou mzdu akademických pozic na VŠ v ČR:

Zdroj: Výroční zprávy veřejných vysokých v ČR

 

Zdroj: Výroční zprávy veřejných vysokých v ČR

 

Osobní příplatky se dle jednotlivých vnitřních mzdových předpisů pohybují od 100 % do 250 % tarifu. Když jste kamarád s nadřízeným, který má vliv na vaše mzdové ohodnocení, není to zas tak zlé.

Pokud se pravdě nepodíváme do očí a nepojmenujeme problémy, i když jsou choulostivé, zvlášť pro určitou skupinu lidí, nemáme šanci na nápravu a zlepšení.

Aby byl užitek z navýšení finančních prostředků, musí se změnit systém a finanční prostředky efektivně alokovat v rámci vysokých škol.

Je načase nastavit kontrolní mechanismy financování a klást důraz na nakládání s finančními prostředky samotnými vysokými školami.

Dovolím si citovat slova prof. Možného:

„K protnutí začarovaného kruhu budou muset především zmobilizovat děkani svá kolegia i senáty svých fakult. A budou to moci udělat na těch univerzitách, které mají k reformě nakročeno, neb mají v čele strategicky uvažujícího rektora. „Je třeba mít na paměti, že záchrana tonoucích je vždycky především v zájmu tonoucích samých,“ napsali ruští spisovatelé Ilf a Petrov. Co mohou managementy univerzit udělat hned, je relokovat stávající zdroje a zeštíhlovat. Platit třeba i ubohých třicet tisíc měsíčně univerzitnímu profesorovi, který nepřinese fakultě žádný mezinárodní projekt, jsou vyhozené peníze; platit takovému, který to opakovaně dokáže, měsíčně 180 tisíc, se fakultě bohatě vyplatí.“

Hlavním cílem třístupňového univerzitního vzdělávání by neměly být jen počty absolventů, ale především jejich kvalita. 

 

Autor: Markéta Kabourková | neděle 27.8.2017 18:38 | karma článku: 47,09 | přečteno: 2192x
  • Další články autora

Markéta Kabourková

Provoz a údržba 2021

Od zítřka 23. listopadu 2020 od 12:00 hodin až do 14. prosince 2020 do 17:00 hodin bude Národní sportovní agentura přijímat žádosti o dotaci v rámci Výzvy Provoz a údržba 2021.

22.11.2020 v 18:20 | Karma: 13,13 | Přečteno: 474x | Diskuse| Společnost

Markéta Kabourková

Můj klub 2021 II. aneb COVID a dotace

Dotace je poskytována na rok 2021 a v roce 2021 bude rovněž čerpána. Je možné, že situace bude ustálená a tréninky a kroužky naběhnou do normálního nebo alespoň normálnějšího režimu. Přesto jsme nyní v jiné situaci.

7.10.2020 v 12:35 | Karma: 20,28 | Přečteno: 372x | Diskuse| Společnost

Markéta Kabourková

Nový Můj klub

V návaznosti na diskuse s kluby a TJ u vás na místě, ale i v rámci telefonických kontaktů, jsem se rozhodla ucelit materiál k programu Můj klub 2021, který vyhlásila NSA a upozornit na novinky nebo problematická místa.

5.10.2020 v 9:20 | Karma: 21,30 | Přečteno: 814x | Diskuse| Sport

Markéta Kabourková

Sport - nedbalost či úmysl orgánu

Již římské právo znalo objektivní princip očekávaného jednání povinné osoby. Jednalo se o tzv. „bonus pater familias“, neboli jednání dobrého otce rodiny.

8.10.2019 v 12:54 | Karma: 31,27 | Přečteno: 681x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

Máslo na hlavě a ruce na prsou

Tak a je tady poslední den srpna. Jsme u konce prázdnin a čeká nás pohnutý podzim. Doufejme, že představitele „Milionu chvilek“ nenapadne demonstrativně roztrhat Zlatou bulu sicilskou, která nám potvrzovala právo na samostatnost.

31.8.2019 v 16:43 | Karma: 32,71 | Přečteno: 1091x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Nejlépe mě vystihuje moje motto:

"Příčinou krize je morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem." (T. Baťa)

Seznam rubrik