Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na dostřel

Barcelona, Turku, Surgut, Wuppertal, Dusseldorf, Londýn, Nice, Berlín, Stockholm, Paříž a další = nejméně 135 mrtvých a mnohem mnohem více zraněných. Kolik mrtvých je ještě třeba? 

Bodné, sečné zbraně a dokonce i auta, to jsou dnes smrtonosné zbraně útočníků. Mobilizujme se a ozbrojme se, buďme alespoň připraveni na nečekaný útok.  Napadení lidé měli holé ruce, policejní hlídky nemohou být všude, nikdo efektivně nezakročil a ti co zakročili, jsou mezi zraněnými. Tato fakta ve mně evokují návrat k tématu „zbraně ve společnosti a jejich držení“, které chce EU regulovat. Pokud někdo prezentuje, že je to zbytečná panika, tak jistě není. Nová legislativa vyvolá právní nejistotu v současných držitelích, a o těch, kteří o zbrojním průkazu a zbrani uvažují, ještě větší. Legislativní omezování lidí, kteří zbraň nevlastní, ale chtěli by si ji pořídit, ve formě zákazu krátkých poloautomatických zbraní se zásobníkem s větší kapacitou než 20 nábojů, či dlouhých zbraní s kapacitou více než 10 nábojů, které se přesunují do kategorie zakázaných zbraní, mi jako panika nepřipadá, neboť ďábel se skrývá v detailu.

Pár detailů nabídnu:

  • Článek 17: co pět let zakážeme další zbraně změnou přílohy (Do 14. září 2020 a poté každých pět let předloží Komise Evropskému parlamentu a Radě zprávu o uplatňování této směrnice, včetně kontroly účinnosti jejích ustanovení, případně doprovázenou legislativními návrhy týkajícími se zejména kategorií palných zbraní uvedených v příloze I.)
  • Článek 5: komu najdou zapomenutý zásobník, tomu zabaví všechno (Členské státy zajistí, aby bylo povolení nabývat a povolení držet palnou zbraň zařazenou do kategorie B odňato, pokud se zjistí, že osoba, které bylo povolení uděleno, má v držení zásobovací ústrojí, které lze nasadit na samonabíjecí nebo opakovací palné zbraně pro střelivo se středovým zápalem….)
  • Článek 6: vyvlastnění zbraní, pošlapání práv, ano rok 1948 (Aniž je dotčen čl. 2 odst. 2, členské státy přijmou veškerá vhodná opatření vedoucí k zákazu nabývání a držení palných zbraní, jejich hlavních částí a střeliva zařazených do kategorie A. Členské státy zajistí, aby tyto palné zbraně, hlavní části a střelivo, které byly drženy protiprávně v rozporu s tímto zákazem, byly zabaveny.)

Myslím, že kdyby se mezi lidmi našel někdo, kdo legálně drží zbraň, byl na místě jednotlivých napadení a odhodlal se zasáhnout, tak jeho počínání by zcela jistě spadalo pod definici nutné obrany dle ustanovení § 29 trestního zákoníku: "čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný zákonem, není trestným činem“, případně krajní nouze, dle ustanovení § 28 trestního zákoníku, kdy „čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému trestním zákonem, není trestným činem“. Za útok, který ohrožuje společenské vztahy a zájmy chráněné trestním zákoníkem považujeme – život, zdraví, majetek a obránce může použít zbraň v případech kdy:

  • chrání své zájmy, ale i zájmy někoho jiného,
  • se zpravidla jedná o útok člověka, vyloučen však není útok poštvaného zvířete,
  • obrana vždy směřuje proti útočníkovi, je-li jich více, proti kterémukoli z nich.

Nenechme se odzbrojit a udělejme vše proto, abychom si udrželi vlastní názor, vlastní identitu a právo na obranu, vše, co je v právním státě představitelné. Tohle není téma politické, tohle je téma „mobilizační“ pro celou společnost! Držení zbraně a získání zbrojního průkazu není pouze otázka ozbrojeného jedince, ale rovněž zvýšení občanského uvědomění a připravenosti, neboť každý držitel zbrojního průkazu musí mít znalosti zákona o zbraních a střelivu vč. souvisejících předpisů, právní definice nutné obrany a krajní nouze a dále zdravotnického minima, které je užitečné i v jiných krizových oblastech jako je například silniční doprava, jejíž jsme všichni denně účastníky. Držitelé zbraní musí být mimo odborné způsobilosti rovněž zdravotně způsobilí, kdy způsobilost se prokazuje v pravidelných intervalech, což přináší přehled o zdravotním stavu poměrně rozsáhlé skupiny obyvatel.  Všichni držitelé zbrojních průkazů musí být bezúhonní a spolehliví. Bezúhonní znamená netrestaní a spolehlivé jsou osoby, které např. nadměrně nepijí alkohol, neužívají drogy nebo se nedopouští závažnějších přestupků.

V souvislosti se všemi uváděnými fakty, bych mimo zákon o zbraních, rovněž velmi ráda otevřela otázku novelizace trestního zákoníku, a právě zmiňovaných ustanovení nutné obrany a použití zbraně. Novelizaci považuji za nezbytnou, ne-li přímo nutnou, kdy pro inspiraci jsem nahlédla k našim sousedům na Slovensko. Zde se s touto problematikou již vypořádali a myslím, že velmi úspěšně a pro tuto chvíli dostatečně. Není možno, aby řádný občan, který použije řádně drženou zbraň žil v právní nejistotě, kterou mu nynější legislativní úprava těchto institutů dává a spoléhal se pouze na názorový vývoj rozhodovací praxe soudů. Provedla jsem si srovnávací analýzu a rozbor totožných ustanovení v České republice a na Slovensku. Slovenská právní úprava je na první pohled jasná i laikovi, natož držiteli zbraně, který jak jsem již uvedla musí mimo jiné splnit odbornou způsobilost.

Navrhuji vyvolat celospolečenskou diskusi a apel na naše zákonodárce s cílem novelizace ustanovení nutné obrany následovně:

Každý, kdo odvrací útok, nebude trestně odpovědný, jestliže byl v důsledku útoku silně rozrušený, zejména v důsledku zmatku, strachu nebo leknutí“

a

„pokud se někdo mylně domnívá, vzhledem k okolnostem situace, že útok je ohrožující, nevylučuje to trestní odpovědnost za čin spáchaný z nedbalosti, pokud omyl v nedbalosti spočívá.“

Pro oprávněné použití zbraně potom následovně:

„Použití zbraně v souladu se zákonem je také považováno použití proti někomu jinému ve svém obydlí za účelem ochrany života, zdraví nebo majetku, pokud osoba vstoupí neoprávněně do bytu, anebo zůstává neoprávněně v bytě, a nejde o nutnou obranu. To neplatí, pokud byla jinému úmyslně způsobena smrt“.

Držitelé zbrojních průkazů a potažmo zbraní musí být spolehlivými občany před zákonem a jedná se o řádné občany, kteří žijí řádným občanským životem. Ano, v každé skupině osob může dojít k excesu, ale tomu nelze nikdy stoprocentně zabránit.

Zakládejme branné spolky, sdružujme se v těchto spolcích, mimo jiné spolky a spolková činnost byly nedílnou součástí života většiny obyvatel prvorepublikového Československa a aktivní zapojení určovalo a odráželo jejich společenské postavení. Apelujme aktivně na naše poslance a senátory v oblasti držení zbraní. Odmítejme politikaření politiků na toto téma, přestaňme akceptovat jejich „politickou korektnost“, nazývejme věci pravými jmény!

Politicky korektní je možno být ve společnosti, která neřeší problémy jako migrace a terorismus. Rovněž není možno neslyšet vyhrožování a vzkazy typu „nejste dost silní, nebojíme se vás“ nebo „nevolte Merkelovou“ (pominu politický názor, posuzuji „politickou korektnost“), ale v první řadě je třeba se vždy vrátit k 135 mrtvým, kteří byli zmíněni v úvodu. Braňme naši svobodu, naši zemi, braňme životy naše a našich dětí, prostě hlavně se braňme a mějme názor, vzpomeňme si na T.G.M a jeho „lev je lvem i v kleci, nestane se oslem“. Nenechme ze sebe udělat EU osly. Nehledejme v obraně nic extremistického a radikálního, ale vzpomeňme opět na T.G.M a jeho „člověk bez národa by byl ničím“!

„Demokracie znamená, že každý občan může říct po vzoru francouzského monarchy: "Stát jsem já." Nebo skromněji: "I já jsem stát." T.G.M.

Je 135 životů dost k zamyšlení?

 

 

 

 

Autor: Markéta Kabourková | středa 23.8.2017 19:35 | karma článku: 47,34 | přečteno: 2887x
  • Další články autora

Markéta Kabourková

Provoz a údržba 2021

Od zítřka 23. listopadu 2020 od 12:00 hodin až do 14. prosince 2020 do 17:00 hodin bude Národní sportovní agentura přijímat žádosti o dotaci v rámci Výzvy Provoz a údržba 2021.

22.11.2020 v 18:20 | Karma: 13,13 | Přečteno: 474x | Diskuse| Společnost

Markéta Kabourková

Můj klub 2021 II. aneb COVID a dotace

Dotace je poskytována na rok 2021 a v roce 2021 bude rovněž čerpána. Je možné, že situace bude ustálená a tréninky a kroužky naběhnou do normálního nebo alespoň normálnějšího režimu. Přesto jsme nyní v jiné situaci.

7.10.2020 v 12:35 | Karma: 20,28 | Přečteno: 372x | Diskuse| Společnost

Markéta Kabourková

Nový Můj klub

V návaznosti na diskuse s kluby a TJ u vás na místě, ale i v rámci telefonických kontaktů, jsem se rozhodla ucelit materiál k programu Můj klub 2021, který vyhlásila NSA a upozornit na novinky nebo problematická místa.

5.10.2020 v 9:20 | Karma: 21,30 | Přečteno: 814x | Diskuse| Sport

Markéta Kabourková

Sport - nedbalost či úmysl orgánu

Již římské právo znalo objektivní princip očekávaného jednání povinné osoby. Jednalo se o tzv. „bonus pater familias“, neboli jednání dobrého otce rodiny.

8.10.2019 v 12:54 | Karma: 31,27 | Přečteno: 681x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

Máslo na hlavě a ruce na prsou

Tak a je tady poslední den srpna. Jsme u konce prázdnin a čeká nás pohnutý podzim. Doufejme, že představitele „Milionu chvilek“ nenapadne demonstrativně roztrhat Zlatou bulu sicilskou, která nám potvrzovala právo na samostatnost.

31.8.2019 v 16:43 | Karma: 32,71 | Přečteno: 1091x | Diskuse| Společnost

Markéta Kabourková

Výzva pro DUREX

Jsme pod palbou mediálních zpráv v duchu krize mezi USA a Čínou, Brexitu, sirotků paní Šojdrové, masa z Polska, evergreen kůrovec nebo se nám zase nějaká celebrita ukáže v únoru v plavkách.

2.3.2019 v 19:51 | Karma: 42,45 | Přečteno: 3789x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

Jak se tvoří krize

A tebe opravdu zajímají názory tohoto člověka či rádoby dalších „specialistů“ a „ekonomů“? To je otázka, kterou jsem položila svému kamarádovi, který je vlastníkem střední firmy.

22.2.2019 v 19:19 | Karma: 39,56 | Přečteno: 1268x | Diskuse| Společnost

Markéta Kabourková

Vraťte vodu

Ačkoliv byla vyhlídka válek o vodu ohlašována po desetiletí, tak se během deseti let může stát skutečností. Úřad národní rozvědky USA (ODNI) předpověděl, že do roku 2040 poptávka po vodě převýší dnešní nabídku o 40 %.

18.9.2018 v 19:18 | Karma: 41,15 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

Záludné nebezpečí

Drogy, jedno z témat, které se zdá být neřešitelné. Dnešní situace na Ostravsku je hrozivá a může zasáhnout velký počet občanů, především z řad mládeže.

14.9.2018 v 21:50 | Karma: 38,94 | Přečteno: 793x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

Nechci se bát o život svůj ani svých blízkých

Německý Chemnitz, poklidné město pár kilometrů od hranic, se změnil v bojiště. Účastníci demonstrace nesli portréty obětí, které přišly o život díky přistěhovalcům. Migranti mohou být a jsou nebezpečím pro celou Evropu i svět.

7.9.2018 v 12:35 | Karma: 42,32 | Přečteno: 1418x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

FATWÁ – legální výzva k vraždě, takový je islám

Chcete-li poznat právo a nic jiného, musíte se na něj dívat jako padouch, který se stará jen o materiální důsledky, jež si díky znalosti zákona umí spočítat.

1.9.2018 v 21:38 | Karma: 44,83 | Přečteno: 2228x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

Podzim života bez partnerů a bez peněz aneb vdovy a vdovci musí žít dále

Je obecně známé, že labutě jsou symbolem věrnosti. Žijí v trvalých párech, a po smrti jednoho z páru, uhyne zanedlouho i labuť druhá.

17.8.2018 v 13:36 | Karma: 43,32 | Přečteno: 2099x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

Kdo ve skutečnosti děsí sportovce…

Dotace a sport se staly tématy, která hýbou Českou republikou. Když se konečně přestalo jen mluvit a lobovat, tak je vše špatně.

8.8.2018 v 12:11 | Karma: 40,62 | Přečteno: 872x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

Já jsem migrant, kdo je víc!?

Obyvatelům bytů v Horoměřicích dělá mediátora a pomáhá premiér. Obyvatelům bytů v Havířově je bývalý premiér Sobotka prodal „gaunerovi“ a tvářil se, že Moravskoslezský kraj nepatří ČR.

29.7.2018 v 21:06 | Karma: 47,77 | Přečteno: 7998x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

BUSNY

Z čistě bělošských oblastí jsou dnes oblasti černošské, a jednou z takových oblastí je dnes Hillbrow, nejhustěji osídlená čtvereční míle v Africe, ležící v samotném centru Johannesburgu.

28.7.2018 v 16:55 | Karma: 45,62 | Přečteno: 3197x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

A není to systémová chyba?

V krátké době se ve vládě již podruhé mění ministr. V obou případech se jednalo o kopírování v diplomových pracích. A tak se mi do hlavy opět vloudila myšlenka, o které jsem již psala. Nejde o selhání systému?

17.7.2018 v 20:08 | Karma: 43,39 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

„CTRL C“ a „CTRL V“ jinak

Dalo by se říci, že 19. století bylo stoletím páry, 20. století bývá označováno jako „krátké století“ a 21. století si dovolím označit jako století „napodobování“.

16.7.2018 v 12:30 | Karma: 44,41 | Přečteno: 3190x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

Fidlovačka, aneb Pouze hněv a velká fraška

Před šesti dny skončil 53. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech a předevčírem jsme měli možnost ....

13.7.2018 v 20:37 | Karma: 43,90 | Přečteno: 1196x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

Jsou prázdniny! …vydechněme!

Tak s největší pravděpodobností budeme mít vládu s důvěrou. Smlouvy jsou podepsané, ruce podané, tak teď jen si představitelé nezapomeňte, co toto gesto znamená.

11.7.2018 v 8:36 | Karma: 43,91 | Přečteno: 896x | Diskuse| Politika

Markéta Kabourková

I exekuce musí mít řád

Rok 2001 byl rokem katastrof a hurikánů. Jedna katastrofa ve formě exekučního řádu zasáhla i Českou republiku.

9.7.2018 v 7:52 | Karma: 44,78 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Nejlépe mě vystihuje moje motto:

"Příčinou krize je morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem." (T. Baťa)

Seznam rubrik